Snapsa.se

Sök
Stäng denna sökruta.

En guide till julsnapsvisor för julbordet

Populära snapsvisor för julbordet

Innehållsförteckning

Julen är en tid för glädje, gemenskap och traditioner. Och på julbordet är snapsvisorna en viktig del av festligheterna. Att sjunga snapsvisor är ett sätt att höja stämningen och skapa en festlig atmosfär. I denna guide kommer vi att utforska några populära julsnapsvisor som du kan sjunga medan du njuter av det läckra julbordet.

Varför sjunga julsnapsvisor?

Julsnapsvisor är en gammal svensk tradition som har sina rötter i det nordiska nöjeslivet. Att sjunga snapsvisor under julen har blivit en viktig del av firandet och det är ett sätt att förena människor och sprida glädje. Julsnapsvisor handlar oftast om mat, dryck och festligheter, och de kretsar kring traditionella julsånger och melodier som vi alla känner igen.

Att sjunga snapsvisor har flera fördelar. För det första bidrar det till gemenskapen och skapar en festlig stämning. Det hjälper också till att bryta isen och få människor att slappna av och ha roligt tillsammans. Dessutom kan snapsvisorna vara både roliga och sentimentala, och de kan väcka nostalgiska känslor och skapa minnen som varar livet ut.

Populära julsnapsvisor till julbordet

Här kommer några exempel på populära julsnapsvisor som du kan sjunga till julbordet. Dessa visor kan sjungas till välkända melodier som vi alla har hört förut, vilket gör det enkelt för alla att delta i sången.

1. Hej tomtegubbar

En av de mest välkända julsnapsvisorna är ”Hej tomtegubbar”. Denna visa sjungs till melodin av samma namn och handlar om att vara glada och njuta av stunden. Det är en enkel och festlig snapsvisa som passar perfekt för att höja stämningen vid julbordet.

Hej tomtegubbar kom med staken och låt oss snuskiga vara.
Hej tomtegubbar kom med staken och låt oss snuskiga vara.
En liten snopp är ingen flopp det värsta är om den ej går opp.
Hej tomtegubbar kom med staken och låt oss snuskiga vara.

2. O helga sup

”O helga sup” är en snapsvisa som sjungs till melodin av ”O helga natt”. Texten är humoristisk och handlar om att njuta av snapsen och dess värmande effekt. Det är en rolig och festlig visa som får alla att skratta och ha kul vid julbordet.

O helga sup, o helga sup för magen
då gudagåvan i strupen slank ned.
Till för att läka inre brott, så ta en
så att den kommer in i minsta led.
Och mörkrets stråle går igenom tarmen,
och värmer upp de vägar som den tar.

Sup, fall nu neder,
och hälsa glatt min mage.
O, helga sup, du värme åt mig gav.
O, helga sup, du lycklig värme gav!

3. Till Spritbolaget

”Till Spritbolaget” är en humoristisk snapsvisa som sjungs till melodin av ”Du kära lille snickerbo”. Visan handlar om en person som beger sig till spritbolaget för att köpa starka drycker. Texten är skämtsam och driver med den svenska alkoholpolitiken. Det är en rolig och lättillgänglig visa som får alla att skratta och sjunga med.

Till spritbolaget ränner jag,
och bankar på dess port.
Jag vill ha nå’t som bränner bra,
och får mig skitfull fort. Expediten sade goda’,
hur gammal kan min herre va’.
Har du nåt leg, ditt fula drägg,
kom hit igen när du har fått skägg.

Nej, detta var ju inte bra,
jag skall bli full ikväll.
Då plötsligt en ide jag fick,
de har ju sprit på Shell.
Många flaskor stod där på ra’.
Så nu kan jag bli full och gla’.
Den röda drycken åkte ner,
nu kan jag inte titta mer.

4. Stopp en stund

”Stopp en stund” är en snapsvisa som sjungs till melodin av ”Räven raskar”. Visan handlar om att stanna upp och njuta av stunden, och den beskriver ritualen att höja snapsglaset och dricka med glädje. Det är en festlig och lättillgänglig visa som man kan sjunga med full kraft vid julbordet.

Stopp en stund med skratt och pratet
Kniv och gaffel lägg på fatet
Seden är, att så här
man handskas med destillatet
Man lyfter glaset med höger hand
och trycker läpparna mot dess rand
Man dricker ur
och grinar sur
och väntar på resultatet.

5. Tomtegumman i hatten

”Tomtegumman i hatten” är en snapsvisa som sjungs till melodin av ”Hej tomtegubbar”. Visan handlar om en tomtegumma som hamnar i en hatt och får alla att skratta. Det är en rolig och festlig visa som passar perfekt för att höja stämningen vid julbordet.

Hej tomtegummor, ta mej katten
nu ska vi snart bli i hatten.
Hej tomtegummor, ta mej katten
nu ska vi snart bli i hatten.
För tänk så lätt, en liten skvätt
på tomtegummor kan sätta sprätt.
Hej tomtegummor, ta mej katten
nu skall vi snart bli i hatten.

Avslutande tankar

Julsnapsvisor är en viktig tradition vid julbordet. Att sjunga snapsvisor är ett sätt att höja stämningen och skapa glädje och gemenskap. De visor vi har utforskat här är bara några exempel på populära julsnapsvisor som du kan sjunga vid julbordet. Kom ihåg att anpassa visorna efter din egen smak och stämning, och var inte rädd för att vara kreativ och improvisera. Ha en härlig jul och njut av de festliga snapsvisorna!

Facebook
WhatsApp
Email
Print

Populära artiklar