Snapsa.se

Sök
Stäng denna sökruta.

Manhattan: En tidlös cocktail

Manhattan: En tidlös cocktail

Cocktailen Manhattan är en ikonisk drink som föddes på Manhattan Club i New York City runt 1880-talet. Drinken blev snabbt känd över hela världen och har sedan dess varit en stående favorit bland cocktailentusiaster. Det som är mest fascinerande är att Manhattan, som serveras på kvalitetsbara runt om i världen idag, ser och smakar precis som den gjorde för över hundra år sedan. Med sin kombination av amerikansk whiskey, italiensk vermouth och några droppar av aromatiska bitters är Manhattan en tidlös och läcker cocktail – en definition av vad en cocktail bör vara.

Ursprunget till Manhattan cocktail

Manhattan är en cocktail med en fascinerande historia. Den sägs ha uppfunnits på Manhattan Club i New York City runt 1880-talet. Det var här som socialiteter i 1800-talets New York först smakade på denna ikoniska drink. Sedan dess har den gått igenom perioder av popularitet och mindre uppmärksamhet, men den har alltid funnits där som en av hörnstenarna i den moderna cocktailkulturen.

Enligt historien består Manhattan av amerikansk whiskey, italiensk vermouth och några droppar av aromatiska bitters. Denna enkla men harmoniska kombination har förblivit oförändrad genom åren, och det är en av anledningarna till att Manhattan är en så älskad cocktail. Dess tidlösa smak och klassiska karaktär gör den till en favorit för både bartendrar och cocktailentusiaster världen över.

Valet av whiskey

Valet av whiskey är viktigt när det kommer till att göra en perfekt Manhattan. Traditionellt sett används rågwhiskey, även om vissa föredrar att använda bourbon istället. Rågwhiskey ger cocktailen en kryddigare och lite mer robust smakprofil, medan bourbon ger en sötare och mjukare smak. Det beror helt på personliga preferenser vilken typ av whiskey man väljer att använda.

Tips: Gillar du whiskeydrinkar och vill testa en annan klassiker? Då rekommenderar vi att du tar en titt på Lynchburg Lemonade.

Vermouth: En italiensk touch

Den italienska vermouthen är en viktig ingrediens i Manhattan. Vermouth är en aromatisk, kryddig och söt aperitifvin som ger cocktailen en distinkt smak och doft. Den sötma och kryddighet som vermouthen bidrar med balanserar perfekt mot whiskeyns fyllighet och ger drinken dess unika karaktär. Vermouth finns i både söt och torr variant, och i en klassisk Manhattan används söt vermouth. Vissa bartendrar väljer dock att använda en kombination av söt och torr vermouth för att skapa en Perfect Manhattan.

Aromatiska bitters: Hemlighet bakom smaken

En viktig komponent i en Manhattan är de aromatiska bitters som används för att ge drinken dess kryddighet och komplexitet. Angostura bitters är ett populärt val, och det används vanligtvis några droppar av dessa i en traditionell Manhattan. För att ge cocktailen lite extra fräschör och livlighet kan man också använda en dropp eller två av apelsinbitters. Dessa bitters kompletterar whiskeyn och vermouthen på ett sömlöst sätt och ger drinken en extra dimension.

Variationer av Manhattan

Trots att den klassiska Manhattan är enastående i sig själv, har bartendrar och kreativa cocktailentusiaster funnit sätt att göra egna variationer av drinken genom åren. Här är några av de mest kända variationerna:

  • Perfect Manhattan: En Perfect Manhattan är en twist på den klassiska drinken där man delar vermouthen mellan söt och torr. Detta ger en mer balanserad och nyanserad smakprofil. För att göra en Perfect Manhattan använder man 4,5 cl whiskey, 1,5 cl söt vermouth och 1,5 cl torr vermouth, tillsammans med några droppar av både Angostura bitters och apelsinbitters.
  • Reverse Manhattan: En Reverse Manhattan är en intressant variation där man byter proportionerna mellan whiskey och vermouth. Istället för att använda två delar whiskey och en del vermouth, använder man två delar vermouth och en del whiskey. Detta ger en cocktail med en mer framträdande vermouthsmak. För att göra en Reverse Manhattan använder man 4,5 söt vermouth, 1 1,5 cl whiskey och några droppar av både Angostura bitters och apelsinbitters.
  • Rob Roy: Rob Roy är i princip en scotchbaserad Manhattan. Istället för att använda amerikansk whiskey använder man skotsk whisky för att ge drinken en helt annan smakprofil. Rob Roy görs med 4,5 cl skotsk whisky, 1,5 cl söt vermouth och några droppar av både Angostura bitters och apelsinbitters.

Andra New York-inspirerade cocktails

Utöver de klassiska variationerna av Manhattan finns det även andra cocktailer som har inspirerats av New York och som har sina egna unika twistar på drinken. Här är några exempel:

  • Red Hook: En cocktail som använder maraschinolikör och Punt e Mes-vermouth för att ge en kryddig och bitter smakprofil.
  • Brooklyn: En cocktail som använder dry vermouth, marasquinolikör och amerikansk whiskey för att skapa en balanserad och komplex smakupplevelse.

En tidslös favorit

Oavsett vilken variation av Manhattan man föredrar är det svårt att argumentera mot det faktum att denna cocktail är en tidlös favorit. Dess enkla men sofistikerade smakprofil har lockat cocktailentusiaster i över hundra år, och den fortsätter att vara en av de mest älskade drinkarna inom cocktailkulturen. Så nästa gång du vill njuta av en klassisk och elegant cocktail, ge dig själv nöjet att prova en Manhattan – en tidlös favorit som aldrig går ur modet.

Recept: Manhattan cocktail

Ingredienser

4,5 cl whiskey
1,5 cl söt vermouth
2 droppar Angostura bitters
Garnering: inlagt körsbär (eller citronskal, om så önskas)

Gör så här

Lägg whiskey, söt vermouth och bitters i ett rörglas med is och rör om tills väl kyld.
Sila över i ett kylt Nick & Nora- eller coupéglas.
Garnera med ett inlagt körsbär (eller ett citronskal, om så önskas).
Facebook
WhatsApp
Email
Print

Andra har även tittat på

Herrgårdssnaps

Herrgårdssnaps 

Den här herrgårdssnapsen är mästerlig och mycket aromatisk. Torkade nypon, ingefära och stjärnanis ger krydda och fenomenal smak i snapsen.

Läs mer »
citron, snaps

Citronsnaps

Smaksätt din egen snaps! Här en fräsch favorit smaksatt med citron. Citronsnapsen blir en höjdare till årets högtider som jul,

Läs mer »
dill, snaps

Dillsnaps 

Snaps hör högtiderna till, varför inte göra egen dillsnaps? Det är enkelt att smaksätta egen snaps, här kryddar vi med

Läs mer »
Manhattan: En tidlös cocktail

Manhattan: En tidlös cocktail

Cocktailen Manhattan är en ikonisk drink som föddes på Manhattan Club i New York City runt 1880-talet. Drinken blev snabbt känd över hela världen och har sedan dess varit en stående favorit bland cocktailentusiaster. Det som är mest fascinerande är att Manhattan, som serveras på kvalitetsbara runt om i världen idag, ser och smakar precis som den gjorde för över hundra år sedan. Med sin kombination av amerikansk whiskey, italiensk vermouth och några droppar av aromatiska bitters är Manhattan en tidlös och läcker cocktail – en definition av vad en cocktail bör vara.

Läs mer »
julsnaps

Julsnaps

Med detta recept kan du göra en härlig julsnaps med underbar smak. Snapsen är enkel att göra men spriten behöver

Läs mer »
Så gör du den perfekta gin & tonic

Så gör du den perfekta Gin & Tonic

Gin & Tonic är en klassisk cocktail som kräver precision och omsorg för att bli perfekt. Med endast två ingredienser, gin och tonic, kan du skapa en höjdpunkt i glaset. Men det finns mycket att tänka på när du mixar en G&T, från glas och garnering till typ av gin och tonic.

Läs mer »