Snapsa.se

Sök
Stäng denna sökruta.

Så gör du den perfekta Gin & Tonic

Så gör du den perfekta gin & tonic

Gin & Tonic är en klassisk cocktail som kräver precision och omsorg för att bli perfekt. Med endast två ingredienser, gin och tonic, kan du skapa en höjdpunkt i glaset. Men det finns mycket att tänka på när du mixar en G&T, från glas och garnering till typ av gin och tonic.

Varför är balans viktigt?

En välbalanserad Gin & Tonic är nyckeln till en lyckad cocktail. Genom att använda en kraftfull gin med en alkoholhalt på 45% eller högre och blanda två delar tonic med en del gin får du en harmonisk och vacker drink. För mycket gin kan överväldiga de unika egenskaperna hos tonikvatten, medan för mycket tonic kan dölja ginsmakerna.

Utforska olika kombinationer

Det finns oändliga möjligheter att experimentera med Gin & Tonic. Med hundratals olika sorters gin och dussintals olika sorters tonikvatten kan du hitta den kombination som passar just din smak. London Dry Gin är känd för sin tydliga enbärssmak, medan moderna gins ofta har mer citrus- och blommiga toner. Tonikvatten kan vara torrt och bittert med en tydlig beska från kinin, eller sött och sirapsliknande. Du kan också hitta tonikvatten med inslag av citrus, kryddor och örter. När det kommer till garnering finns det ingen rätt eller fel. Vissa föredrar en lime, andra väljer citron eller grapefrukt. En gren rosmarin eller en skiva blodapelsin kan också vara ett intressant val.

Kreativa variationer

Gin & Tonic är en cocktail som verkligen tillåter kreativitet. Genom att tillsätta exempelvis mosad gurka eller frukt kan du ge drinken en extra fräschör. En skvätt torr vermouth kan också ge en mjukare smak åt cocktailen. Liker, färska örter och till och med fatlagrad gin är andra möjliga ingredienser att experimentera med. Det är imponerande att tänka på att denna cocktail har sitt ursprung i quininepulver, som användes som antimalariamedicin för brittiska soldater och medborgare i Indien på 1840-talet.

Tips: Gillar du gin och vill testa en annan klassiker? Då rekommenderar vi att du tar en titt på Negroni.

Historien bakom Gin & Tonic

Ursprungligen blandades bittert quininepulver med soda och socker för att göra det mer drickbart. Det dröjde inte länge innan några smarta företagare började sälja denna elixir kommersiellt. Och snart därefter började tonicvattnet användas tillsammans med gin. Idag innehåller tonicvattnet mindre kinin än tidigare och har en sötare smak. Dess förmåga att komplettera ginsmakerna är dock enastående jämfört med andra mixers. När du kombinerar de två i ett glas kan du smaka på en av cocktailvärldens bästa kombinationer.

7 olika variationer av Gin & Tonic att prova

  1. Gurka och mynta: Tillsätt några skivor gurka och några färska myntablad i glaset för en fräsch och krispig smak.
  2. Citrusexplosion: Använd både lime, citron och grapefrukt för att ge din Gin & Tonic en syrlig twist.
  3. Rosmarin och tranbär: Lägg till en gren rosmarin och några frysta tranbär för en komplex och aromatisk smak.
  4. Passionsfrukt och ingefära: Muddla några bitar passionsfrukt och lägg till en skiva färsk ingefära för en exotisk och kryddig twist.
  5. Blodapelsin och timjan: Skiva en blodapelsin och tillsätt några kvistar färsk timjan för en fruktig och örtig smak.
  6. Lingon och kanel: Mosa några lingon och tillsätt en nypa kanel för en härligt vinterinspirerad Gin & Tonic.
  7. Rabarber och basilika: Koka ihop rabarber med lite socker och låt svalna. Tillsätt sedan några färska basilikablad och njut av en frisk och smakrik cocktail.

Gin & Tonic är en cocktail som har sina rötter i medicinens värld, men som idag är en av de mest populära drinkarna i världen. Med oändliga möjligheter till variation är det en cocktail som passar alla smaker och tillfällen. Så varför inte testa att göra din alldeles egna perfekta Gin & Tonic idag?

Recept: Gin & Tonic

Ingredienser

2 cl gin
4 cl tonicvatten
Garnering: 2 limehjul eller annan valfri garnering

Gör så här

Fyll ett highballglas med is och tillsätt sedan ginen.
Toppa med tonicvatten och rör försiktigt om.
Garnera med limehjul eller annan valfri garnering.
Facebook
WhatsApp
Email
Print

Andra har även tittat på

Hemgjord limoncello

Med grappa som bas blir den italienska citronlikören en riktig höjdarsnaps till midsommarsillen, eller bjud traditionellt som digestif! Allt du

Läs mer »
Manhattan: En tidlös cocktail

Manhattan: En tidlös cocktail

Cocktailen Manhattan är en ikonisk drink som föddes på Manhattan Club i New York City runt 1880-talet. Drinken blev snabbt känd över hela världen och har sedan dess varit en stående favorit bland cocktailentusiaster. Det som är mest fascinerande är att Manhattan, som serveras på kvalitetsbara runt om i världen idag, ser och smakar precis som den gjorde för över hundra år sedan. Med sin kombination av amerikansk whiskey, italiensk vermouth och några droppar av aromatiska bitters är Manhattan en tidlös och läcker cocktail – en definition av vad en cocktail bör vara.

Läs mer »
Herrgårdssnaps

Herrgårdssnaps 

Den här herrgårdssnapsen är mästerlig och mycket aromatisk. Torkade nypon, ingefära och stjärnanis ger krydda och fenomenal smak i snapsen.

Läs mer »
julsnaps

Julsnaps

Med detta recept kan du göra en härlig julsnaps med underbar smak. Snapsen är enkel att göra men spriten behöver

Läs mer »
Så gör du den perfekta gin & tonic

Så gör du den perfekta Gin & Tonic

Gin & Tonic är en klassisk cocktail som kräver precision och omsorg för att bli perfekt. Med endast två ingredienser, gin och tonic, kan du skapa en höjdpunkt i glaset. Men det finns mycket att tänka på när du mixar en G&T, från glas och garnering till typ av gin och tonic.

Läs mer »
dill, snaps

Dillsnaps 

Snaps hör högtiderna till, varför inte göra egen dillsnaps? Det är enkelt att smaksätta egen snaps, här kryddar vi med

Läs mer »